Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

"το πανηγύρι της Φυσικής", Jearl Walker [5.1. Μάσκες θαλάσσης]

5.1. 
Μάσκες θαλάσσης
Γιατί βλέπουμε πολύ καλύτερα κάτω από την επιφάνεια του νερού, αν φοράμε μάσκα;
Ένα ψάρι της Κεντρικής Αμερικής ο Ανάβλεψ ( Anableps), κολυμπά λίγο κάτω από την επιφάνεια του νερού, από την οποία προεξέχουν μόνο τα μεγάλα εξογκωμένα μάτια του. Έτσι ο βολβός κάθε ματιού είναι μισός μέσα και μισός έξω από το νερό. Πώς μπορεί αυτό το ψάρι να βλέπει το ίδιο καλά μέσα και έξω από το νερό σε αντίθεση με τον άνθρωπο, που του είναι απαραίτητη η μάσκα;



Απάντηση:
Για να σχηματιστεί ένα σαφές είδωλο στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, πρέπει να διαθλαστεί το φως στο μάτι μας. Τα δύο τρίτα περίπου της διάθλασης γίνονται στην επιφάνεια του ματιού. Εάν όμως το νερό βρίσκεται σε επαφή με το μάτι, η διάθλαση αυτή «χάνεται», γιατί ο δείκτης διαθλάσεως των υλικών του ματιού είναι περίπου ίσος μ' αυτόν του νερού. Εάν φορέσουμε μάσκα, το στρώμα του αέρα, που υπάρχει μπροστά στα μάτια, εξασφαλίζει τη φυσιολογική διάθλαση. 
Το ψάρι που βλέπει ταυτόχρονα στο νερό και στον αέρα, διαθέτει σε κάθε μάτι δύο αμφιβληστροειδείς χιτώνες κι ένα φακό σε σχήμα αυγού. Το μέρος του φακού, που βρίσκεται βυθισμένο στο νερό, είναι περισσότερο καμπυλωμένο ώστε να αντισταθμίζει τη διάθλαση των φωτεινών ακτίνων, που προέρχονται από τον υποβρύχιο κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου